Domotica is het toepassen van elektronica in huis om het leven ‘ makkelijker’ te maken zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook wordt domotica steeds vaker toegepast in zorginstellingen of verpleeghuizen. Domotica in de zorg biedt heel veel mogelijkheden.
Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor domotica in huis? Of bent u benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van domotica in een zorginstelling of verpleeghuis? Lees hier meer over domotica in de zorg of neem contact op met Beyer Installatie.
Zorgdomotica biedt hulp op afstand aan mensen die zorg nodig hebben. Dat kunnen mensen zijn die thuis wonen en zorg nodig hebben, maar ook mensen die in een zorginstelling of verpleeghuis verblijven. Het houdt in dat de persoon die zorg nodig heeft en de zorgverlener zich niet in dezelfde ruimte bevinden. Door het toepassen van domotica in huis kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Domoticatoepassingen in een verpleeghuis kunnen het leven voor de bewoners aangenamer maken en ondersteunen zorgmedewerkers in hun werk.
We zetten praktische toepassingen van domotica in de zorg voor u op een rij.
Videocommunicatie of beeldbellen: door middel van beeldbellen is het een stuk eenvoudiger om de situatie in te schatten. Ook is een virtueel spreekuur mogelijk met videocommunicatie of beeldbellen.
Automatisch schakelen van verlichting: de verlichting schakelt automatisch in wanneer men in de nacht het bed verlaat. Dat voorkomt gevaarlijke situaties als in het donker gezocht wordt naar de lichtschakelaar. Ook is een zogenaamde nacht oriëntatieverlichting mogelijk. Deze verlichting markeert de route van het bed naar het toilet.
Een bekend voorbeeld is een slimme thermostaat: door het koppelen van het domoticasysteem aan het verwarmingssysteem is de temperatuur in de ruimte altijd goed. Een slimme thermostaat voorkomt dat een ruimte onnodig verwarmt wordt en het zorgt ervoor dat een ruimte op tijd op temperatuur is.
Camera’s: bewoners kunnen gevolgd worden door zorgmedewerkers in hun kamer of huis. Dit werkt echter nog beter als de camera is uitgerust met ingebouwde intelligentie. Een voorbeeld hiervan is dat de zorgmedewerker een seintje krijgt als de bewoner de kamer of het huis verlaat.
Schakelen van apparatuur: denk hierbij aan het automatisch uitschakelen van bijvoorbeeld brandgevaarlijke apparatuur wanneer de bewoner het huis verlaat of naar bed gaat.
Zorgdomotica kent veel voordelen. Enkele daarvan zijn al beschreven bij de toepassingen van domotica in de zorg. Over het algemeen kan gezegd worden dat domotica in de zorg heel handig is, het bespaart tijd en kosten en bewoners kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het kan voor een bewoner heel prettig zijn om op afstand in de gaten te worden gehouden door een zorgmedewerker.
Naast de vele voordelen van domotica in de zorg zijn er echter ook nadelen te noemen. Domotica kan een goede oplossing zijn om langer thuis te blijven wonen, maar het nadeel is dat er dan een stukje privacy opgeofferd moet worden. Er kunnen afspraken gemaakt worden met de zorgmedewerker zodat de bewoner een grens kan trekken.
Als domotica gebruikt wordt als extra hulpmiddel en niet als vervanging van persoonlijk contact is dat heel mooi. Maar als domotica in de zorg niet op de goede manier gebruikt wordt en het persoonlijk contact steeds minder wordt, dan ligt eenzaamheid op de loer.
Als domotica op de juiste manier wordt ingezet kan het echt een verrijking zijn.
Bij de installatie van domotica heeft u de keuze uit een bedraad of draadloos systeem. Bedenkt u goed welk systeem uw voorkeur heeft. Beyer Installatie heeft veel ervaring met het installeren van domotica. Wij adviseren u graag hierover.
Wilt u meer weten over het installeren van domotica in de zorg? Of het nu gaat om domoticatoepassingen in huis zodat de bewoner langer zelfstandig thuis kan blijven wonen of dat het gaat om domotica in een zorginstelling of verpleeghuis. Beyer Installatie denkt graag met u mee.